Обучителна терапия при деца със СОП

Психолог Нели Пенчева ще проведе интензивна обучителна терапия при деца със СОП от 01.04.2018г. до 30.04.2018 г.

Записванията продължават до 31.03. 2018 г. Заниманията се провеждат индивидуално 2 (два ) часа дневно, 5 ( пет )дни в седмицата  със включена почивка от 30 мин. По време на почивката детето ще релаксира със забавни игри.

Място на провеждане на обучителната терапия: Психологичен кабинет, който се намира в град Стара Загора на улица „Странджа“ 1, партер ( в квартал Аязмото, до стадион „Берое“ ). Кабинета е напълно достъпен.

За контакти : 0882946650- Нели Пенчева

Децата със специални oбразователни потребности често имат проблеми със зрението или слуха. Трудностите им се коренят във възприемането на звуците и скоростта, с която мозъците им обработват тоновете и информацията, която получават от обкръжението. Светът около нас много бързо се променя, хората говорят бързо и децата със специални нужди не могат да се приспособят към тази скорост, да възприемат и да реагират на случващото се около тях. Именно затова изостават от връстниците си.

По време на терапията учениците ще се учат да разпознават звуците, след това срички, фонеми, думи, фрази, изречения и т.н. Например един звук с честота 1000 Hz, който нормално звучи за 20 ms, се разтяга до 80 ms, за да може мозъкът да се научи да го разпознава и да реагира на него. Понеже програмата е резултатно ориентирана (а не времево), след като установи, че ученикът реагира правилно на разтегнатия звук, тя постепенно намалява продължителността му, докато стигне до скоростта в ежедневното общуване.

По подобен начин мозъкът се научава да реагира бързо на звуците и скоростта за обработка на информация се подобрява. В следствие на това, детето ще комуникира по-добре с хората около него, защото ще разпознава и разбира звуците, които чува. По този начин ще успее да развие комуникативните си умения.

Обучението се провежда от психолог( Нели Пенчева ), който следи как ученикът се справя, , какви грешки допуска и кои упражнения са по-голямо предизвикателство за него. Децата се упражняват с протокол от 90 минути, пет дни в седмицата. Препоръчително е да започне с по-лесни упражнения и когато се почувстват уверени, да продължат с по-сложните.

Невротерапията е подходяща за деца и възрастни .От 01.04.2018г. до 30.04.2018 г. ще се проведе терапия под формата на обучителни игри за деца в училищна възраст със следните образователни потребности:

  1. Дислексия (Dyslexia)
  2. Синдром на Даун (Down Syndrome)
  3. Фонологично нарушение (Phonological Disorder)
  4. Разстройство на експресивната реч (Expressive Communicative Disorder)
  5. Изоставане в психическото развитие (Developmental Delay)
  6. Специфични обучителни трудности ( физически увреждания ) (Special Learning Disability)
  7. Разстройството на рецептивната реч (Receptive Communication Disorder)
  8. Слухово-речевата рехабилитация след поставяне на кохлеарен имплант

В допълнение се подобряват когнитивните умения като концентрация, памет, развитие на езиковите умения и комуникация и т.н.

Ако на Вашето дете не е поставена диагноза предварително може да се извърши психодиагностика и в последствие психологът( Нели Пенчева ) ще прецени дали детето е подходящо за този тип терапия. Психодиагностика на деца може да се проведе дори това да не е свързано с терапията. Резултатите се получават под формата на официален документ.

 

Обучителната терапия (под формата на компютърна игра ), която ще се проведе в Психологичен Кабинет изцяло е създадена на основата на невронауката (невробиология) и нейните производни като невропластика (мозъчна пластичност), неврология, психология, когнитивни науки, психобиология, невропсихология, молекулярни и поведенчески невронауки

ПО-ЕФЕКТИВЕН И ПО-ЕВТИН ОТ УРОЦИТЕ

По-ефективно и по-евтино да се справиш със самия проблем, а не с неговите симптоми, защото заедно с детето ще стигаме до причините за проблема и ще ги отстраняваме.

ВСЯКА СЕСИЯ Е ПРОДУКТИВНА

Тъй като софтуерът се променя с всеки клик, така се създава индивидуализирана пътека, която се фокусира върху най-належащите нужди на ученика.

СЪТРУДНИЧЕСТВО МЕЖДУ РАЗЛИЧНИ НАУКИ

Комбинация от области на образованието и неврологията, пластичността на мозъка, слуховите и езиковите затруднения, психологията, и поведенческите алгоритми.

ОСНОВАН НА УСТАНОВЕНИ ПРИНЦИПИ В НЕВРОЛОГИЯТА

Използва се работен модел за това как мозъкът работи и как може да бъде променен. Обединяват се в едно принципите на неврологията за честотата, интензитивността и оформлението и създава напредък с малки свързани стъпки.

                                                                                               Психолог: Нели Пенчева